czwartek, 20 lipca 2017

Ciasto lodowe - idealne na letnie dni.

Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na mrożone ciasto kawowe. Jest idealne na letnie i upalne dni. Choć jest wprost z lodówki to na pewno rozgrzeje zmysły.



Deser kawowy


  • 1 czubata łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 150 g cukru
  • 125 ml wody
  • 660 ml śmietanki 30%
  • 500 g mascarpone
  • 200 g herbatników kakaowych
  • 2 łyżki kakao
Wodę wlej do rondelka, dodaj cukier i kawę, gotuj, żeby rozpuścić składniki. Odstaw do wystudzenia. Ubij śmietankę. Osobno wymieszaj mascarpone z syropem kawowym, dokładaj porcjami ubitą śmietankę i mieszaj łyżką. Formę keksową wyłóż folią spożywczą, spód wyłóż herbatnikami, na nie przełóż część masy, potem herbatniki, powtórz czynność. Gdy wyłożysz całą masę, przykryj ją herbatnikami. Wstaw do zamrażalnika na minimum 6 godzin. Godzinę przed podaniem przełóż deser do lodówki, potem wyłóż na paterę, posyp kakao.



Jest to ciasto, które z pewnością szybko zniknie z talerzy ;-)

2 komentarze:

  1. Na upały jest jak znalazł 😊 Chłodzi, a przy okazji dodaje energii 😉

    OdpowiedzUsuń