czwartek, 17 listopada 2016

Ciasto jogurtowe fit

Ciasto jogurtowe jest delikatne i kremowe, można porównać je do lekkiego serniczka. A przepis jest banalnie prosty i nie musimy martwić się o kalorie.



Ciasto jogurtowe fit

  • 3 jajka
  • 1 mały jogurt naturalny (150 g)
  • 1 łyżeczka miodu (syropu klonowego czy też innego zamiennika cukru)
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropelek aromatu waniliowego
Wszystkie składniki zmiksować, aż ciasto się napuszy. Formę typu keksówka wyłożyć papierem do pieczenia i wlać ciasto. Piec 40-60 minut w 180 st. C. Po upieczeniu wyjąć z formy.

SMACZNEGO!





Jest to ciasto idealne jako przekąska na podwieczorek, gdy dbamy o naszą figurę.

Do ciasta śmiało możemy dodać owoce np. truskawki, maliny czy brzoskwinie. Idealnym połączeniem będzie też masło orzechowe czy krem czekoladowy. 

5 komentarzy:

  1. Faktycznie bardzo proste! Jestem ciekawa, jak smakuje, bardzo mnie zaciekawiło. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy to ciasto jest miękkie, czy takie raczej kruche?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest mikkie 😉 konsystencją przypomina puszysty sernik.

      Usuń