czwartek, 22 września 2016

Jaglane kulki rafaello

Przygotowałam dla Was przepis na zdrowszą wersję rafaello, właśnie z kaszy jaglanej. Choć nie smakują jak oryginał to i tak są pyszne, a co najważniejsze zdrowe. Takie smakołyki bez obaw możecie podawać dla dzieci.
Kasza jaglana świetnie nadaje się na desery, dobrym przykładem jest ciasto z kaszy jaglanej.


Jaglane kulki rafaello
  • 300 g kaszy jaglanej
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 2 płaskie łyżeczki miodu lub syropu klonowego
  • 2 płaskie łyżeczki siemienia lnianego
  • 100 ml wody
  • 300 ml mleka kokosowego ( domowe mleko kokosowe)
Kaszę jaglaną należy przed gotowaniem przepłukać. Gotujemy  w 100 ml wody i 300 ml mleka kokosowego. Czas gotowania około 15- 20 minut, do czasu wyparowania płynu. Studzimy. Dodajemy 100 g wiórków kokosowych, miód oraz zmielone siemię lniane. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Z niej formujemy kulki i obtaczamy w pozostałych wiórkach kokosowych. Wkładamy minimum na dwie godziny do lodówki.







Pyszne i zdrowe kulki gotowe. Najgorszy jest czas oczekiwania, aż będzie można je spróbować.

6 komentarzy:

  1. Wyglądają przepysznie :)

    PS. Nominowałam Cię do Liebster blog award, zajrzyj do mnie i weź udział w zabawie ! :)
    https://monica280497.blogspot.com/2016/09/liebster-blog-award.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Siemię lniane powoduje, że to wszystko się trzyma w takiej postaci? Nie trzeba jajka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jajko nie potrzebne:-) kasza jaglana jest klejąca, a siemię lniane jest tylko dodatkiem zdrowotnym.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      Usuń
  3. ale narobiłaś ochoty na takie pyszności :)

    http://kataszyyna.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Baaardzo lubię rafaello, moja córka też! Ten przepis strasznie kusi! Muszę przyznać, że nie mam cierpliwości do gotowania i zazwyczaj w mojej kuchni goszczą dania szybkie oraz proste. Te zdrowe słodkości jednak zachęcają do tego aby je przygotować i spróbować!

    OdpowiedzUsuń