wtorek, 20 września 2016

Domowe mleko kokosowe

Jest to banalnie proste do przygotowania mleko roślinne , składające się tylko z dwóch produktów: wiórka kokosowe i woda. Jedynie czego jeszcze potrzebujemy to blendera i gazę lub ściereczkę.




Domowe mleko kokosowe

  • 200 g wiórków kokosowych
  • 4 szklanki gorącej wody
Wiórki kokosowe zalej 2 szklankami gorącej wody. Odczekaj 2 godziny. Zblenduj masę z dodatkowymi 2 szklankami gorącej wody. Przeciśnij przez gazę.

Takie mleko kokosowe możemy przechowywać w lodówce maksymalnie 3 dni. Resztki wiórków kokosowych możemy dodać do ciasta lub do placuszków.

Zastosowanie mleka kokosowego:
  • dodatek do kawy (zamiast mleka krowiego)
  • dodatek do sosów (dań typu curry)
  • dodatek do koktajli, deserów. jogurtów
  • jako samodzielny napój
Mleko kokosowe jest alternatywą dla mleka krowiego, choć różni się trochę smakiem do kawy nadaje się idealnie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz