piątek, 5 sierpnia 2016

Zapiekanka z tuńczykiem

Lubicie zapiekanki na obiad? Ja lubię, bo nie jest, aż tak bardzo pracochłonne, ale też dlatego, że uwielbiam makaron. Zapraszam na wcześniejszy przepis z zapiekanką makaronową w roli głównej- TU.





Zapiekanka z tuńczykiem

  • 2 puszki z tuńczyka w sosie własnym
  • czerwona papryka
  • 2 cebule
  • 1/2 małego pora
  • kilka czarnych oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • makaron penne
  • sól, pieprz
  • oregano, bazylia
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • słoiczek przecieru pomidorowego
Cebulę, czosnek, pora, paprykę i oliwki kroimy w małe kawałki, a następnie podsmażamy na patelni na odrobinie oleju, czasami mieszając. Makaron gotujemy all dente w osolonej wodzie. Zalewę z tuńczykiem , przecier i jogurt naturalny, aż powstanie sos. Doprawiamy do smaku. Do naczynia żaroodpornego wkładamy warzywa, makaron,tuńczyka. Mieszamy. Pieczemy 30-45 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C.

SMACZNEGO!

A  u Was często goszczą na stołach zapiekanki? Czy może jednak preferujecie tradycyjne potrawy? ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz