niedziela, 7 sierpnia 2016

Tarta lotaryńska

Tarta lotaryńska z cebulą i boczkiem jest to francuski przysmak, który jest sycący i bardzo łatwy w przygotowaniu. Doskonale smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Tarta lotaryńska
Ciasto:
  • 25 dag mąki
  • 12 dag masła
  • 1/3 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli
Farsz:
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/3 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 15 dag tartego żółtego sera
  • 10 dag wędzonego boczku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Z mąki, masła, soli i zimnej wody zagnieść kruche ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 30 minut do lodówki. Rozwałkować, wyłożyć nim formę na tartę i nakłuwać widelcem. 
Cebulę obrać, pokroić w słupki. Boczek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać boczek. Mieszając smażyć razem kilka minut. Jajka roztrzezpać delikatnie z mlekiem, śmietaną, serem i przyprawami.
Masę jajeczną wymieszać z ostudzoną cebulą z boczkiem, a następnie wyłożyć na ciasto. Można posypać na wierzch ser. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec 30-40 minut.

DOBRA RADA : Ciasto lepiej podpiec 10 minut, a później wlać masę jajeczną z boczkiem i razem piec 20-30 minut.




SMACZNEGO!

To jest taka podstawowa wersja tej francuskiej tarty. Można ją troszkę urozmaicić np. kaparami, podsmażoną papryką czy oliwkami. Można zmienić jej aromat dodając zioła prowansalskie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz