wtorek, 12 lipca 2016

Naleśniki żytnie z szpinakiem i fetą

Dzisiaj mam dla Was bardzo smaczną, a zarazem zdrową wersję naleśników. Tym razem będą to naleśniki z mąki razowej żytniej oraz farsz na bazie szpinaku, jogurtu naturalnego i fety. Samo zdrowie! Choć wiem, że wiele osób nie przepada za szpinakiem. I nie wiem dlaczego, bo jest naprawdę pyszny.




Naleśniki żytnie ze szpinakiem i fetą

Ciasto naleśnikowe: (na ok.15 sztuk)

  • 1,5 szklanki mąki razowej żytniej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 jajka
Farsz:

  • paczka mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • mały jogurt naturalny
  • ser typu feta
  • sól, pieprz
Wszystkie składniki na naleśniki wymieszać. Smażyć bez tłuszczu na dobrze nagrzanej patelni.

Do rondelka/ małego garnka włożyć łyżkę masła oraz szpinak. Podgrzewać, aż szpinak się rozmrozi. Dodać posiekany czosnek oraz jogurt. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać pokruszoną fetę.

Takim farszem smarować placki naleśnikowe.

Najlepiej smakują z sosem czosnkowy.




SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz