niedziela, 29 maja 2016

Faszerowany kurczak

Dzisiaj chcę Wam przedstawić i podzielić się przepisem mojego męża na filet z kurczaka faszerowany pieczarkami. Kurczak jest soczysty i mięciutki. A co najważniejsze nie jest tuczący bo go pieczemy.




Faszerowany kurczak z pieczarkami:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • Cebula
  • Pieczarki
  • Ser
  • Czosnek
  • Oliwa z oliwek
  • Przyprawy


Z filetów robimy sakiewki (kieszonki), przyprawiamy i nacieramy rozdrobniony czosnkiem oraz oliwą. Cebulę kroimy w kostkę, tak samo i pieczarki. Dusimy na masełku, przyprawiony solą i pieprzem. Tym oto farszem nadziewany kieszonki filetów, dodajemy ser traktowany. Dla ułatwienia możemy filety "spiąć" wykałaczkami. Serem można także posypać wierzch kurczaka. Piec 30-50 minut w temp. 180 st. C (w zależności od piekarnika). Podawać z ziemniakami/ ryżem i ulubioną surówką.




Doskonały na niedzielny obiad. A farsz wcale nie musi być taki, możemy trochę pokombinować. Do środka możemy dodać np. szpinak, ser feta czy suszone pomidory. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz