piątek, 11 marca 2016

Chlebek bananowy

Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na chlebek. Choć nie wiem czy można nazwać go chlebem czy ciastem. A co jest najważniejsze moja wersja jest zdrowa.


Chlebek bananowy: 
  • 3 dojrzałe banany
  •  1 duże jajko
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  •  0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cynamon
  • imbir
  • sól
  • miód (niekoniecznie)
Banany zblendować  z jajkiem na gładką masę. Dodać mąkę, sodę, szczyptę soli oraz cynamon i imbir według uznania. Wymieszać wszystko do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przełożyć do keksówki, posypać cynamonem. Piec 45-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.




Podawać z powidłami, dżemem, kremem czekoladowym czy masłem orzechowym.
Smakuje wyśmienicie. Naprawdę warto zrobić, a szybko znika z talerza.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz