piątek, 26 lutego 2016

ZDROWY STYL ŻYCIA # błonnik pokarmowy

Znaczenie błonnika w żywieniu jest ogromne, ponieważ zapewnia on uczucie sytości. Proces trawienia spowalnia się, wolniej też rośnie poziom cukru we krwi. Błonnik zawarty w owocach i warzywach pomaga utrzymać stały jego poziom, a nasz mózg jest przekonany, że jesteśmy najedzeni.


Źródła błonnika pokarmowego
  • awokado
  • nasiona
  • banan
  • owsianka
  • borówki
  • jabłko ze skórką
  • soja
  • orzechy
  • papryka
  • szparagi
  • szpinak
  • kukurydza
Zawarty w diecie błonnik korzystnie wpływa na organizm człowieka, ponieważ nie tylko chroni, ale również pomaga leczyć wiele chorób cywilizacyjnych (otyłość, zaparcia, choroby układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworów). Dlatego jeśli chcesz cieszyć się zdrowiem przez całe życie musisz spożywać pięć porcji warzyw i owoców dziennie, które nie tylko dostarczają błonnik, ale są bogate w witaminy.

2 komentarze: