środa, 23 grudnia 2015

Makowiec inaczej

Tym razem chce się podzielić z wami przepisem na przepyszne ciasto makowo- kokosowe z masa budyniowa. Jest to dobra alternatywa na zwykłego makowca.

Makowiec z kokosami i masą
Ciasto:
  • 4 jajka
  • 15 dag cukru
  • 20 dag wiórków kokosowych
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 25 dag maku
  • łyżka mąki
Krem:
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 25 dag masła
  • 1/2 l mleka
  • szklanka wody z sokiem z cytryny
  • 4 opakowania herbatników
  • polewa czekoladowa
 Mak uprzednio namoczyć i przepuścić dwa razy przez maszynkę. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać wiórka kokosowe, proszek do pieczenia, mak i mąkę. Delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, ostrożnie połączyć obie masy. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy . Piec ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C. 
Oba proszki budyniowe wymieszać z mlekiem i zagotować. Następnie zestawić z ognia i odstawić do wystudzenia. Masło miksować stopniowo dodając po łyżce budyniu. Pulchną masę wyłożyć na upieczone ciasto.Herbatniki namoczyć w wodzie z sokiem cytrynowym. Kiedy spęcznieją, ostrożnie ułóż je na kremie. Przygotuj polewę czekoladową, polej nią ciasto. Ciasto wstaw do lodówki, żeby krem i polewa zastygły.

SMACZNEGO!
 

1 komentarz: